Η ΠΕΡΙΟΧΗ

 

 

Η περιοχή του Άστρους χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία που οφείλεται στη συνεργασία της θάλασσας του Αργολικού κόλπου και του όρους Πάρνωνα. Οι πλαγιές του βουνού άλλοτε δημιουργούν μικρούς κάμπους και άλλοτε καταλήγουν σε μεγάλες ή μικρές και δαντελωτές παραλίες. Οι πολλές και διαφορετικών προτιμήσεων παραλίες, ο ελαιώνας του κάμπου της Θυρέας, τα ορεινά χωριά και τα διάσπαρτα μοναστήρια συνυπάρχουν καθώς μοιράζονται μεταξύ τους λίγα μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 


 ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ

 

Περιτριγυρισμένο από τις απέραντες ακτές του Αργολικού κόλπου και προστατευμένο από τις πλαγιές του Πάρνωνα, το Παράλιο Άστρος αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για διακοπές όσο και για μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα της πόλης. Ο παραδοσιακός οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο "νησί", ενώ ο νέος εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας. 

 


 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

 

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο από όπου η θέα προς το Μυρτώο πέλαγος και την κορυφή του Πάρνωνα είναι μαγευτική.Το κάστρο έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς αρχικά χτίστηκε από τους Ενετούς, κατόπιν κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς ενώ κατά τη διάρκεια της επανάστασης χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των Ζαφειροπουλαίων, γνωστών αγωνιστών της περιοχής.

 


 ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

 

 

Αλλάζοντας εποχή, σήμερα στο κοσμοπολίτικο Παράλιο Άστρος το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί στην πλατεία, στο λιμάνι και στον πεζόδρομο. Εκεί είναι συγκεντρωμένες οι ψαροταβέρνες, τα καφέ και τα μπαράκια. Η βόλτα στο λιμάνι μέχρι το θέατρο και η βραδινή θέα του χωριού από το μώλο είναι σχεδόν καθημερινή διαδικασία για πολλούς, όχι μόνο επισκέπτες αλλά και ντόπιους. 

 


 ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 

Χαρακτηριστικές οι μεγάλες παραλίες που περιβάλλουν το Παράλιο Άστρος, με ζεστά και πεντακάθαρα νερά, όπως η "Καλλιστώ", οι "Πόρτες" και ο "Ατσίγγανος". Αυτές συγκεντρώνουν και το ενδιαφέρον των περισσότερων επισκεπτών, χωρίς να λείπει και η δυνατότητα για πιο ήρεμες βουτιές σε μικρές αποστάσεις (Μουστός, Χερονήσι, Κρυονέρι).

 


 Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ

 

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την  προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας του "Μουστού", όπου θα μπορέσει  ανάλογα με την εποχή να παρατηρήσει σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών. Το τοπίο είναι μαγευτικό τις πρώτες πρωινές ώρες λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος από τη χερσόνησο της Ερμιονίδος.

 


Η ΤΣΑΚΩΝΙΑ 

 

Λίγο πιο νότια η περιοχή της Τσακωνιάς με τη χαρακτηριστική διάλεκτο και ιστορία, όπου για να φτάσει κανείς διασχίζει μια υπέροχη διαδρομή. Το βουνό από τη μία πλευρά και η θάλασσα από την άλλη σχηματίζουν πολλούς μικρούς κολπίσκους, μερικοί από τους οποίους προσφέρονται για μοναχικές βουτιές.

 


 Ο ΠΑΡΝΩΝΑΣ

 

 

Η εναλλαγή της θάλασσας με το ορεινό τοπίο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Διασχίζοντας τον κάμπο της Θυρέας, σε πολύ μικρή απόσταση από το Παράλιο Άστρος, ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει. Σε λιγότερο από μισή ώρα το τοπίο της θάλασσας αντικαθίσταται από τις πλαγιές και τις κορυφές του Πάρνωνα, γύρω από τον οποίο είναι χτισμένα πολλά πανέμορφα χωριά. 

 


 ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

 

Γνωστός για τα μοναστήρια, όπως της Λουκούς, της Παλαιοπαναγιάς, της Αρτοκωστάς και της Παναγίας της Μαλεβής, που μαζί με της Έλωνας στο Λεωνίδιο δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του Πάρνωνα ως το Άγιο όρος του νότου.